Say no to Israel

Say no to Israel
Say Yes to Plaestine

Thursday, June 11, 2009

Intifadah Pencetus.

Perjuangan Palestin yang mulanya melibatkan kebanyakan negara Arab telah bertukar menjadi perjuangan bangsa Palestin semata-mata. Perjuangan untuk membebaskan Palestin dari Israel. Walaupun Palestin dicengkam sejak 1948 lagi namun intifadah hanya bermula pada tahun 1987 iaitu selepas empat tahun penubuhan HAMAS. Abdullah Azzam pernah menyuarakan hasratnya untuk melihat pejuang-pejuang Palestin menggalas senjata memerangi Zionis dan mengusirnya dengan kudrat mereka.

Sebenarnya intifadah kini telah sampai kegelombang ketiga. Sejak bermulanya Intifadah pertama dalam tahun-tahun 1987 hingga 1994. Dalam gelombang pertama ini kita boleh bahagikannya kepada tiga peringkat. Peringkat pertama digelar intifadah Batu. Dalam peringkat ini HAMAS di bawah pimpinan Syeikh Yassin mengumpul kekuatan persenjataan bagi menubuhkan sayap ketenteraan. Ia berlaku selama hampir 3-4 tahun.

Setelah itu penentangan berkembang secara sedikit demi sedikit. Dalam peringkat pertama HAMAS berjaya melancarkan 16 serangan dan menyebabkan kematian di pihak Zionis seramai 77 orang. Peringkat kedua menyusul dengan serangan lebih hebat iaitu sebanyak 46 serangan dan mengakibatkan kematian 187 orang Israel.

Dalam gelombang pertama ini beberapa perkara penting berlaku, iaitu peperangan Sakakin atau Pisau Pisau yang telah meragut nyawa dua orang tentera Israel dan enam orang rakyat Palestin. Selain itu Kataib Izzuddin al Qassam juga ditubuhkan dalam era ini. Sayap ketenteraan HAMAS ini diambil namanya sempena mujahid Palestin yang tersohor Syeikh Izzuddin al Qassam.

Dapat kita ringkaskan Intifadah pertama ini adalah perintis kepada perjuangan membebaskan Palestin dari dalam. Selain HAMAS sebenarnya berpuluh lagi sayap perjuangan Palestin yang melancarkan peperangan terhadap Zionis dalam era intifadah ini. Walaupun begitu penyumbang terbesar terhadap kemajuan penentangan ke atas Israel ini dimonopoli oleh HAMAS dan diikuti pula Jihad Islamiy. Perlu bagi kita untuk mengetahui betapa mujahid di Palestin ingin memerdekakan tanah mereka. Biarpun nyawa mereka perlu dijadikan senjata mereka akan menggunakannya.

Tetapi kita juga perlu mengetahui bahawa semua yang mereka lakukan adalah mengikut penyusunan yang sangat teliti dan meraih sasaran yang paling maksima.

3 comments:

Firdaus said...

Robbuna yusahhilak. Amin.
Moga dapat kembali ke Syurga Harapan secepat mungkin dan membina Syurga Impian dalam waktu terdekat dan di Syurga Hakiki, kita semua kembali ditemukan. Uhibbuka Filah.

Sabaq Umaq na.. Kullu Aatin Qoriib..

Anonymous said...

Sabaq lah wahai Umaq..

doa ana:
Cepat pulang ke Syurga Harapan.
Cepat bina Syurga Impian.
Kita semua kembali ditemukan Di Firdausi Hakiki. Amin

Robbuna Yusahhilak. Amin

-Firdaus

Anonymous said...

Salam.. mohon izn copy untuk dimasukan ke web HALUANPalestin.

Jazakallah

Moderator
HAL1P