Say no to Israel

Say no to Israel
Say Yes to Plaestine

Wednesday, October 17, 2012

Sembelihan tangan sakti atau ilmu rinci.


Antara karier yang telah semakin pupus kerana kembalinya ustaz-ustaz muda ke tanah air... ialah tukang sembelih... Dulu kerja menyembelih ini macam ada sakti... berbagai momokan kononnya silap sembelih nanti daging busuk silap sembelih daging liat tak empuk... Tetapi bila ustaz ustaz muda buka kitab sembelihan mereka try sendiri dan ajar orang yang nak berkorban sembelih "hantu tukang sembelih" pun hilang.

Bagaimanapun upah kepada tukang sembelih wujud dalam kitab fikah. Ini menunjukkan kerjaya ini adalah harus di dalam syarak dan adakalanya jadi fardhu kifayah. Inilah keindahan Islam dalam ibadah kita juga dapat membaiki ekonomi ummah.

Masalahnya adalah apabila ada usaha memonopoli mana-mana ruang ekonomi dengan mereka-reka kurafat dan tahyul yang bermacam. Bagaimanapun antara yang saya tahu dari orang tua dahulu beberapa petua orang lama dalam ibadah sembelih. Jika menyembelih janganlah pisau bergerak bertentangan dengan betis kering kerana nanti dagingnya liat atau keras. Jangan pula ia dicelah kelangkang kerana nanti dagingnya mudah busuk atau berbau. Tiada nas atau sumber dari agama tetapi inilah pengalaman orang tua-tua.

Inilah bezanya kita dalam menjalani kehidupan bersyariat, ada yang lurus dan taat, ada pula yang kona-kona ikut selera dan paling banyak yang menanti mangsa di jalan yang sunyi. Sudahlah mari kita kembali menjadi penganut yang taat dan setia. Siapa nak belajar sembelih belajarlah di hari raya  korban ini.

No comments: