Say no to Israel

Say no to Israel
Say Yes to Plaestine

Sunday, September 03, 2006

merdeka di jiwa merdeka.


semalam aku melihat percikan bunga api sempena keraian hari kemerdekaan kali ke 49. Dalam melayani keindahan kembangan bunga api di angkasa aku menerawang ke dasar diriku yang bernama hati. Aku tidak merasai sebarang kegembiraan atau seronok dengan kedatangan hari ini.
Bahkan ada sedikit rasa jengkel di sanubariku yang aku rasakan tak pernah dijajah.

Aku bersyukur kerana aku tidak dijajah seperti dalam cerita Sarjan Hassan atau Embun. Tetapi aku merasakan jiran jiranku terjajah. aku merasakan masyarakatku terbelenggu. Mereka seolah olah dipenjara dalam kurungan tiada berpagar. Aku selalu melihat anak Mak Som yang selalu berbual denganku dalam bahasa Inggeris. Katanya "learning English is to use" entahla kalau ada orang lain belajar bahasa inggeris tuh untuk makan atau tidur. Tetapi kalau tak salah aku baikkita gunakan sesuatu pada tempatnya. Kami orang kampung. Anak bendang. Untuk apa bertutur bahasa Inggeris. bahasa penjajah. Bukan aku maksudkan dia terjajah dari segi ini. Tetapi aku merasakan dia terjajah setelah aku memerhatikan cara dia menilai sesuatu.

Pernah dia berkata kepadaku " hei radhi! why You studying in sekolah agama hah? you have brain your IQ not bad what" aku tersengih aku tak suka berbalah panjang "Leman, my father wants me to be ustaz or something like that laa.. so i don't want to mak him upset aa" dia menggeleng dan menepuk bahu aku sambil berkata "poor you laa. you have no future la" aku membalas "i have many friends like you nothing to worry lah" kami sama sama ketawa. Dia ketawa bangga aku ketawa sinis.

Apa yang ada pada pengetahuan kalau ilmu tiada di dada. Aku bercita cita untuk ke seberang laut merentasi benua. Dia hanya bercita cita masuk Universiti Teknologi Malaysia. Bukanlah rendah taraf universiti kita. Tapi rendahnya impian anak bangsa. Dia mahu belajar sungguh sungguh supaya dapat kerja besar. Aku mahu belajar jauh jauh untuk bina ketamadunan ilmu dalam diri dan membawa balik bekalan untuk masyarakat. Bukankah aku ingin bebaskan diri dan anak bangsa dia pula ingin menjadi kuli bertaraf tinggi. Tetapi dialah yang lebih menghargai hari kebangsaan dari aku.

aku melihat pula anak Pak Mail Ustaz orangnya. Ustaz Asrul keluaran universiti Islam Madinah. Warak orangnya. bersih mukanya. Aku selalu berborak dengan dia. Dia menggalakkan aku meneruskan pengajian ke Timur Tengah. Dia menyarankan aku ke Jordan. kami selalu bertutur bahasa Arab ini permintaanku. kerana dalam kampung ini dia sahajalah anak bendang yang tahu berbahasa Al Quran. Tetapi dialog kami akan berbahasa melayu sekiranya ada orang ketiga.

Dalam kagum aku masih merasakan dia belum mencapai kemerdekaan jiwa yang mutlak. Dia pernah berkata "kalau nak berjaya jangan terlalu banyak berguru." Aku cuba mengoreksi kefahaman darinya. Setelah lama aku simpulkan bahawa dia cuba menghalang aku dari terdedah kepada guru guru sufi. Aku merasakan itu semacam ancaman kepada kesatuan dan kemurnian jiwa. Apa salahnya kalau dia menceritakan kepadaku apa apa ciri kebenaran tanpa mengahalang aku mengenali kesesatan. mengenali kesesatan bukan bermakna sesat. Tetapi sebagaimana sahabat nabi pernah bertanya baginda tentang perkara yang dibenci agar tidak tergolong dalamnya.

Aku melihat anak bangsaku begitu jauh dari merdeka yang mutlak. merdeka yang mengahalang penjajahan berulang. Merdeka dalam jiwa dan penilaian. Dalam dunia manusia hanya ada dua urusan yang perlu delangsaikan urusan Dunia dan urusan Akhirat. manusia yang merdeka di dunia adalah bebas mengerjakan dunianya untuk keharmonian. manusia yang merdeka di akhirat adalah bebas menguasai dunia untuk bekal ke akhirat. mereka yang merdeka di kedua dua urusan adalah mereka yang bersyukur dan bertaqwa. syukur dengan nikmat dunia taqwa dengan azab akhirat. mereka merdeka dari rasa takut pada yang tiada kuasa mutlak. mereka merdeka dari terikat dengan nikmat sementara.

alangkah lapang jiwa anak merdeka.

No comments: