Say no to Israel

Say no to Israel
Say Yes to Plaestine

Monday, October 20, 2008

krisis nilai


Krisis Nilai Satu Kekeliruan Atau Kerosakan.
Oleh: Siddiq Osman

Dunia ini sering melalui proses perubahan dan peredaran zaman. Setiap kali zaman bertukar pemikiran dan idealisme juga akan bertukar. Bahkan gaya hidup juga berubah. Dari cara berpakaian hinggalah cara pentadbiran. Dalam perubahan-perubahan ini akan diutuskan wahyu untuk membimbing dan memacu umat manusia agar tidak berlabuh di pantai kebinasaan.

Allah menyebut dengan megah “Acuan (nilaian) Allah, dan siapakah lebih baik acuannya (nilaiannya) dari Allah.” Dari ayat ini kita harus memahami di sana ada dua bahagian besar penilaian. Satu menepati neraca Allah satu lagi selain darinya. Jadi ayat ini seperti menafsirkan satu ayat lain yang bermaksud “Barangsiapa yang mencari selain Islam sebuah jalan hidup maka takkan diterima darinya.” Dalam dua ayat ini maka jelas bagi kita apa jua atau ke mana sekalipun masa berubah hanya Islam dan terasnya yang menjadi kayu ukur bagi kita.

Kini kita seringkali mendengar tentang sogokan globalisasi dan dunia terbuka. Seolah-olah idea ini baru pertama kali dicetuskan dalam perubahan zaman. Bush dengan angkuhnya menyatakan “bersama kami atau menentang kami.” Keangkuhan ini terhasil dengan kezaliman yang banyak dilakukannya. Sedangkan idea globalisasi adalah keistimewaan ajaran Islam yang semakin terbenam oleh rimbunan buih-buih umat yang hilang pegangannya terhadap Islam. Islam yang sememangnya merupakan rahmat kepada seluruh alam seperti firman Allah “ Tidaklah Kami mengutuskanmu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh alam.” Namun siapa dikalangan kita melihat bahawa seruan ini merupakan perjuangan rasulullah dari saat kerasulan hinggalah hembusan nafasnya yang terakhir. Sehingga ajalnya baginda menyebut “Umatku, umatku, umatku.” Baginda juga bersabda “Aku akan memerangi manusia sehingga mereka menyatakan tiada Tuhan selain Allah dan Muhammad itu utusan Allah.”

Tetapi perkataan alamiyah kita hanya gunakan dan terjemahkan kepada makna antarabangsa atau englishnya International. Sedangkan kalimah lebih tepat bagi terjemahan itu adalah duwaliyah. Alami adalah cita-cita Islam. Mengawal dan mengatur dunia inilah merupakan cita-cita sebenar Islam. Kerana kefahaman inilah Rasul mengutus bala tentera menyerang Rom sedang baginda dalam keadaan gering. Apakah Islam menyerang Rom untuk meruntuhkan empayar itu? Atau apakah untuk merompak kekayaan empayar itu? Pastilah bukan kerana baginda sendiri sedang menanti ajal. Ini tidak lain dan tidak bukan melainkan untuk meluaskan ruang keadilan dan rahmat yang dihidangkan dalam Islam kepada penduduk muka bumi ini. Sewaktu itu apakah Islam terlalu kuat? Apakah dunia ini dimonopoli oleh Muslim? Apakah dunia bergantung pada ekonomi Islam? Sekali-kali tidak. Bezanya pada ketika itu Umat Islam berani, umat Islam tidak cintakan dunia melebihi akhirat. Kini dunia bergantung dengan kekayaan minyak umat Islam. Kala ini orang Islam merupakan penganut teramai tetapi kala ini Umat Islam gila kuasa, tamak dan buta hati. Jiwa menjadi kecil seperti lalat biar seberapa banyak tapi akan bertempiaran dengan angin yang entah dari mana bertiup.

Inilah krisis nilai. Kita anggap Islam hanyalah hiasan di Masjid, kita fikir Islam hanyalah undang-undang hudud ataupun kita ingat Islam hanyalah system pendidikan. Sebenarnya Islam adalah ideology yang dipertahankan dan disebarkan yang lengkap dan sempurna merangkumi semua cara hidup. Menganut Islam beerti mendaftar diri menjadi pejuang Allah. Bersedia mengorbankan diri harta dan juga keluarga kerana ingin Islam kembali diamalkan dengan sebenar-benar cara.

Kita harus faham jika kita melihat masalah kecil seperti Mat Rempit, Minah Rempit, Hilang adab dan juga perselisihan berqunut pada waktu subuh atau tidak sebagai gejala yang besar maka jelaslah bahawa di sana takkan ada jalan penyelesaian. Tetapi jika kita sedar bahawa masalah sebenar adalah kerja Islam tidak berjalan maka di sana pelbagai jalan penyelesaian yang tersedia dan menuntut kita melaksanakannya.

Kita sering mengherdik dan mengkeji golongan remaja yang bermasalah sedangkan mereka hanyalah mewarisi dunia dan alam yang telah kita tinggalkan untuk mereka. Apakah adil jika kita menghidangkan mereka racun kemudian kita mendakwa mereka membunuh diri?

Krisis nilai bukan kekeliruan tapi kerosakan minda setelah tewasnya kita dalam peperangan saraf. Sehingga kita sentiasa berfikir untuk bertahan dan takut untuk menyerang. Sedangkan dalam Islam kita wajib menyerang minda mereka bagi melawan virus-virus syirik dan bertahan dalam perang fizik bagi memelihara jiwa muslimin. Semoga Allah mengembalikan kefahaman Islam kepada umatnya.

No comments: