Say no to Israel

Say no to Israel
Say Yes to Plaestine

Tuesday, March 09, 2010

Bidadari Paderi.

Asslamulaikum. Alhamdulillah telah selamat berada di tanah air sejak 25 Febuari 2010 Alhamdulillah juga atas kesihatan yang berpanjangan malah dirasakan semakin sehat dengan izin Allah.

post kali ini merupakan post untuk komentar pada sebuah novel yang sudah selesai saya tatapi baru baru ini. Saya sememangnya menggemari novel sejak lama dahulu. Alhamdulillah rupanya novel aliran yang saya minati masih terus hidup dan menemui peminat-peminatnya di kedai buku. Bidadari Paderi bagi saya cukup rencamnya saiful A. Imam mampu mengumpulkan ilmu dan sastera dengan berkesan. Sebuah kehidupan seorang pejuang diperingkat bawahan yang disusun penuh konflik dalaman dan luaran sehingga mampu mengalirkan perasaan geram dan sedih bercampur baur dalam jiwa saya. Selain itu beberapa plot penting perjuangan ini menghuraikan bagaimana persiapan pejuang agama itu perlu wujud dalam diri.

Satu Novel yang mengumpulkan cinta dari semua kategori, cinta harta, cinta wanita, cinta bangsa, cinta negara, cinta agama, cinta keluarga, cinta Allah, cinta tercela, cinta teruja, cinta setia, cinta sahabat dan cinta terpuji semuanya dipaparkan dalam watak watak yang wujud. Bagaimana adab bercinta selaras dengan tuntutan Islam dan menegur permasalahan yang berlaku sampai hari ini dalam masalah cinta secara menampilkan tauladan dan sempadan sangat zahir bagi saya. Pun begitu banyak perkaitan cinta dalam novel ini tetapi ia tidak merupakan fokus utama dalam penceritaan. Saya lebih melihat saiful A Imam memfokuskan bagaimana menggambarkan kehidupan muslim yang selayaknya dalam diri watak utama. Ketika senang dan juga dalam kesusahan. ketika diuji dan diberi nikmat. Watak Jauhari sebagai anak yatim sangat rumit untuk dihasilkan.

Seorang anak yatim yang teguh dan sabar dalam kemurungan yang panjang. Berkenan kepada seorang pertiwi yang tegas dan jelita, cinta berbalas tanpa perhubungan. CInta yang berbataskan rasa malu dalam landasan adat minang dan syariat Islam. Membuatkan novel ini sungguh padat dengan persoalan pertentangan dan keselarasan serta bagaimana agama dan adat digauli dalam masyarakat Islam Minangkabau. walaupun novel ini berlatarkan abad ke 19 semasa penjajahan belanda ke atas Indonesia tetapi bawakan bawakan itu sesuai dijadikan pedoman sehingga hari ini. Satu kredit dari saya kepada perumpamaan dalam dakwah dari sudut penulisan kepada Saiful A Imam saya merasakan novel ini lebih hidup dari kisah kisah cinta anta anti seperti ketika cinta bertasbih dan ayat-ayat cinta. Saya juga merasakan novel ini lebih mesra dari 1511 dalam masalah perjuangan.

Sungguh persoalan agama disentuh tanpa terkecamuk penceritaan, sungguh kisah cinta diselit tanpa tercemar saluran dakwah, sungguh unsur perasaan dipasak tanpa jauh meninggalkan pengamalan. Inilah keenakan yang dapat saya kecap dari novel yang pada awalnya saya kurang mesra dengan tajuknya. Pandang pertama saya salah setelah menyelak helaian demi helaian. Saya sarankan kalian memiliki novel ini sebagai bacaan ringan yang mendidik dalam hiburan.

No comments: